Autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekeringen vergelijken

Heb jij net je eerste auto aangeschaft en moet je nog een verzekering afsluiten voor je nieuwe wagen? Of ben je simpelweg niet tevreden met je huidige autoverzekering, dan kan je altijd je autoverzekering vergelijken bij overstappen.nl. In deze gevallen is het verstandig om eens op het internet te kijken. Daar staan een heleboel verschillende autoverzekeringen die je kunt afsluiten. Maar wat voor verschillende verzekeringen zijn er eigenlijk allemaal? En hoe bepaal je welke jij nodig hebt voor jouw auto? Hieronder staan een aantal verschillende verzekeringen die jij kunt afsluiten uitgelegd. Zo kun je makkelijker beslissen wat er allemaal in jouw verzekering moet zitten, zodat de keuze uiteindelijk sneller gemaakt kan worden.

WA (wettelijk verplicht)

Het is wettelijk verplicht dat alle autobezitters voor elke auto die ze bezitten een WA afsluiten. De WA denkt onder andere schade die jouw auto eventueel heeft aangebracht aan andere auto’s, spullen, en personen. Zo weet je zeker dat je niet hoeft op te draaien voor een heleboel kosten die je eigenlijk niet kan betalen – en dat je niet zomaar een smak geld kwijt bent. De WA-verzekering is de meest gekozen verzekering voor auto’s die al ouder zijn dan tien jaar.

WA + Beperkt Casco

Als je een WA + beperkt casco afsluit, dan verzeker je jezelf niet alleen voor de schade die jouw auto aan andere auto’s kan aanbrengen. Aanvullend verzeker je je dan namelijk ook voor de schade aan je eigen auto. Hiermee wordt onder andere schade door inbraak en ruitschade bedoeld, maar ook schade door storm of brand wordt door het beperkt casco vergoed. Deze verzekering wordt vooral gekozen voor auto’s die tussen de zes en tien jaar oud zijn.

WA + Volledig Casco

Deze autoverzekering wordt ook wel de allriskverzekering genoemd. Dit is verreweg de meest dekkende autoverzekering. Als jij dus bang bent dat je na een ongeval een heleboel kosten zal moeten maken, dan kun je het beste de WA-verzekering met volledig casco afsluiten. Zo weet je zeker dat je niet zult hoeven opdraaien voor een groot bedrag. De WA + volledig casco verzekert niet alleen de schade die jouw auto aan andere auto’s, spullen en personen kan aanbrengen. Deze verzekering verzekert je net als de beperkt casco-WA ook voor eventuele schade aan je eigen auto. Daar komt dan nog bij dat je ook verzekerd wordt voor schade die je zelf veroorzaakt. Mocht je dus toch een keer bij een ongeval betrokken raken waarvan de schuld bij jou gelegd kan worden, dan hoef je alsnog niet op te draaien voor de kosten. Ook wordt je bij de volledig casco-WA verzekerd voor schade die is veroorzaakt door vandalisme. Deze WA is het meest gekozen voor auto’s die jonger zijn dan zes jaar. En dat is logisch, want als je een nieuwe auto hebt, dan wil je deze natuurlijk extra goed verzekeren.

Niet verzekerde soorten schades

Hoewel de verschillende soorten verzekeringen je natuurlijk verzekeren voor een heleboel risico’s, zijn er nog steeds een aantal schades die niet verzekerd zullen zijn. Enkele belangrijke dingen die niet verzekerd zijn in de volledig casco-WA zijn onder andere de volgende schades:

  • Schade als gevolg van drugs of alcohol. Hoewel je voor de meeste ongevallen die je zelf hebt veroorzaakt verzekerd bent, geldt dit soort schade als uitzondering. Als je onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur zit, ben je strafbaar en is elk ongeval dat je veroorzaakt je eigen schuld. Daarvoor zul je dus ook zelf moeten opdraaien.
  • Opzettelijk veroorzaakte schade. Het is natuurlijk lastig om te beoordelen wanneer schade opzettelijk veroorzaakt is, maar als er voldoende bewijs is dat je iets ‘expres’ hebt gedaan, dan zal de schade niet vergoed worden.
  • Schade die ontstaat tijdens gebruik als taxi of ander verhuur tegen betaling.