WA-autoverzekering? Allrisk autoverzekering? Youngtimer verzekering? Begint het je al te duizelen?

WA-autoverzekering? Allrisk autoverzekering? Youngtimer verzekering? Begint het je al te duizelen?

WA-autoverzekering? Allrisk autoverzekering? Begint het je al te duizelen? Allerlei verzekeraars gooien maar met termen, maar veel mensen begrijpen helemaal niet wat ermee bedoeld wordt. Autoverzekering.nl is van mening dat je eerst moet weten wat de verschillende autoverzekeringen precies inhouden voordat je een passende autoverzekering kunt vinden. Het lijkt niet meer dan logisch, maar dat is het in de praktijk zeker niet. Om wat inzicht te bieden in het drassige moeras van autoverzekeringen worden hier twee van de belangrijkste soorten autoverzekeringen uitgelegd: de WA-verzekering en de allrisk autoverzekering.

De eerste twee letters van het woord WA-verzekering staan voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat je volgens de wet verantwoordelijk bent voor de vergoeding van de kosten die door jou zijn veroorzaakt. Als het over een WA-verzekering voor auto’s gaat hebben we het officieel over de WAM-verzekering: de Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigenverzekering.

De WA-autoverzekering is de meest kale verzekering die er bestaat. Je bent ermee verzekerd voor eventuele schade door de schuld van de eigenaar of de bestuurder van de auto aan andere auto’s, mensen of voorwerpen. WA-autoverzekering worden geadviseerd voor bezitters van auto’s die ouder zijn dan acht jaar.

Iedereen in Nederland die een auto heeft is verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. Als je schade veroorzaakt of wordt aangehouden als je geen WA-verzekering voor je auto hebt afgesloten ben je verder van huis. Je moet dan de schade helemaal zelf bepalen (dat kan hoog oplopen) en je krijgt een boete voor het niet hebben van een autoverzekering.

Autoverzekering allrisk

Een andere optie voor een autoverzekering is allrisk. Zoals de naam al doet vermoeden ben je met een autoverzekering allrisk voor vrijwel alle risico’s verzekerd. De autoverzekering allrisk kan gezien worden als een aanvulling op de kale WA-autoverzekering.

Met een allrisk autoverzekering ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto. Hierbij maakt het niet uit door wat of wie de schade aan je auto is veroorzaakt. Een autoverzekering allrisk is het meest geschikt voor nieuwe auto’s van tussen de nul en de drie jaar oud.

Op basis van deze informatie kun je een goede keuze maken voor een WA-autoverzekering of allrisk autoverzekering.

Youngtimer verzekering

Een auto valt in de categorie youngtimer wanneer de auto minimaal vijftien jaar oud is. Is een auto ouder dan 25 jaar, dan spreekt men van een oldtimer. Youngtimers hebben vaak veel kilometers op de teller staan. Afschrijvingen bij een auto zijn vaak de grootste kostenpost, maar als de youngtimer goed onderhouden is, dan is de afschrijving juist vaak erg laag. Dit is dan het gebied waar de winst zit bij een youngtimer. Overigens is niet elke oude auto een youngtimer, want om een youngtimer te zijn moet de auto wel goed onderhouden zijn en een lage afschrijving hebben. Youngtimers zijn dus eigenlijk oldtimers in wording en deze auto’s worden steeds populairder.

Premie van youngtimer verzekering

De premie voor een youngtimer is vaak lager dan voor gewone auto’s. In veel gevallen kan de verzekering voor uw youngtimer speciaal door u worden samengesteld. Voor elke youngtimer geldt een WA-verzekering die kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld dekking voor Europa en rechtsbijstand. De youngtimer kan in veel gevallen verzekerd worden op basis van de huidige taxatiewaarde en niet op basis van de oorspronkelijke nieuwprijs. Diverse gespecialiseerde verzekeringsmaatschappijen hebben zich toegelegd op het verzekeren van youngtimers en oldtimers, omdat reguliere verzekeringsmaatschappijen niet goed weten wat zij aan moeten met een auto van minimaal vijftien jaar oud.

Als u ervoor kiest om een youngtimer te rijden voor zakelijk gebruik levert dit nog eens diverse fiscale voordelen op. Als vergoeding voor privégebruik mag u namelijk een bepaald percentage van de huidige waarde in het economisch verkeer optellen bij uw inkomen. Dit levert u veel lagere kosten op dan wanneer u met een nieuwe auto rijdt. Een youngtimer is vaak voor een redelijk gunstige prijs verkrijgbaar, maar wel met een waardestijging in het vooruitzicht. Ook daarom is het van belang om een goede youngtimer verzekering af te sluiten zodat u met een veilig gevoel de weg op kunt.